Always-summer,  Călătorii

16 motive pentru care cred ca trenul e cel mai bun mijloc de transport

Panorama_din_tren
Pentru ca mi-a plăcut întotdeauna să merg cu trenul am căutat să fac o listă de argumente pentru care cred că trenul este cel mai potrivit și cel mai comod mijloc de transport în călătorii. Mă raportez în special la călătoriile din afara țării, dar și din România. Este o lista subiectivă evident, la care primesc cu bucurie completări si observații.

 

1. Panoramele

Trenul ajunge de multe in locuri in care nu ajung masinile.Ferestrele mari ofera in orice loc mergi cu trenul o perpectiva speciala, larga, numai buna de fixat in memorie sau in aparatul foto. Fie ca te uiti in stanga sau in dreapta:-)

2. Confort

De cele mai multe ori in tren ai locul cel mai generos pentru picioare, nu stai cu genunchii in gura ca in autobuz, in avion sau intr-o masina mica.

3. Consecvența

Trenul merge cu o viteza constanta, nu sunt ruperi de ritm majore, aspect ce pe mine ma linisteste.

4. Lipsa evenimentelor din trafic

In tren nu esti niciodata in alerta din cauza traficului,  a comportamentului soferului sau a celorlalti participanti la trafic. Cateodata te poti intreba daca soferul autocarului sau a masinii este kamikaze, sofer de formula 1 sau amandoua la un loc.

5. Zgomotul șinelor

Pentru mine au un efect terapeutic, imi place sa le ascult, sa-mi aminteasca de cand calatoream cu bunicii sau de cand eram student. E un zgomot al unei lumi vechi.

6.Legănatul

Pentru unii poate fi deranjant, insa pentru unii cred ca trenul rezoneaza cu leganatul din vremea copilariei și te poate relaxa sau sa-l aduca pe mos Ene in vizita.

7.Vezi, observi, cunoști oameni noi

Intr-un tren esti fata in fata cu alti oameni, altii trec pe langa tine sau treci tu printre alti calatori. Te poti multumi cu observatul altora sau poti intra in vorba cu acestia, afla povesti si chiar iti poti face prieteni noi.

8. Socializare

Fie ca ti-ai facut prieteni noi sau i-ai luat cu tine de acasa in tren poti face multe lucruri, de la povestit, ras, jucat carti, mim, mafia pana la petreceri in toata regula, asa cum mi se intampla de multe cand mergeam in liceu sau in facultate cu un grup de prieteni la mare sau la munte.

9.Mișcare

Trenul are cea mai mare suprafata de transport dintre toate mijloacele de transport. Fie ca mergi la baie, te plimbi dintr-un compartiment in altul sau mergi la vagonul restaurant iti poti dezmorti oasele si face putina miscare.

10. Vagon restaurant

Unele trenuri au vagon restaurant. Poti bea o cafea sau manca ceva cu o priveliste de multe ori foarte frumoasa, mereu in schimbare. De asemenea poti sta sa lucrezi si sa fii productiv. O data de la Bucuresti la Cluj in vagonul restaurant am lucrat 6 ore incontinuu, fara intreruperile specifice biroului (colegii, telefoanele, alte lucruri "urgente")

11. Electricitate

Unele trenuri au prize la care iti poti incarca telefonul, laptopul sau orice alt device ai cu tine.

12. Mese suport

Sunt foarte bucuros cand gasesc in unele trenuri masute pe care imi pot instala biroul mobil:-)

13.Transport ecologic ce face puțin rău mediului în care trăim

Nu am date statistice, insa sunt sigur ca electricitatea consumata de tren face mai putin rau decat gazele de esapament sau tonele de kerosen folosite de un avion.

14. Lipsa curbelor și a serpentinelor bruște

Poate soferii de raliu sau de autobuz (pot coincide cateodata) apreciaza serpentinele si curbele. Mai ales cand nu sunt eu sofer nu ma simt deloc confortabil pe drumurile sinuoase.

15. Lipsa răului de mașină

In autobuz am vazut multi oameni carora li se face rau. Eu daca incerc sa citesc ceva sau sa lucrez pe telefon, tableta sau laptop mi se face de multe ori rau. In tren nu-mi amintesc sa fi vazut pe cineva care sa aiba "rau de tren". Pe vapoarele de viteza am aceeasi problema.

16. Inspirație

Poate cel mai important pentru mine in tren este ca ma simt inspirat si devin productiv. Chiar aceste randuri le scriu privind din cand in cand pe fereastra trenului plantatiile de orez de un verde crud din Vietnam:-)

Această însemnare i-o dedic lui Iulian Sârbu, mare susținător al călătoriilor cu trenul și autor al blogului dedicat mersului cu trenul, http://trans-ferro.com!

7 Comments

 • Cezar Partheniu

  Salut.

  Trenul e intr-adevar cel mai sigur mijloc de transport. Scapi de multe griji (aglomeratie, concentrare la drum, atentie). Ai multe beneficii (dintre care ai enumerat multe): socializarea, distractia, distantele mari parcurse fara grija, peisajele, transportul ecologic, libertatea de miscare, de ce nu si posibilitatea de a dormi comod (in masina sau in autocar e mai greu), inspiratia, relaxarea, viteza, posibilitatea de a lucra in liniste… Insa la capitolele "panorame" si "locuri in care poti sa ajungi" nu sunt asa de sigur ca trenul surclaseaza mersul see you autocar/autoturism. Caile ferate nu ajung in cele mai "ascunse" locuri si trebuie sa depui efort (fizic, psihic) pentru a vedea/atinge/simti/observa/patrunde misterele acestei lumi minunate!

  Si eu prefer ca transport trenul, dar daca nu ma poate ajuta pana la destinatie, folosesc alte mijloace de transport. Desi asa cum e o vorba mare "Scopul unei calatorii e insasi calatoria, nu destinatia". De aici un plus pentru trenuri!

  S-auzim de bine,
  Cezar (calator see you trenul).

 • Iulian Sirbu

  Multumesc pt articol, Tudor! Foarte bine argumentat, recunosc ca am rămas surprins de unele argumente! 🙂 te astept si cu un guest post pt blog! 🙂 călătorie faina sa ai!

 • Tudor

  Cu plăcere Iulian. Poți să-l preiei și pe acesta la tine. Dacă e oportun îți mai pot adăuga câteva vorbe de oaspete. Doar să-mi spui:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.