Newbie Parents of Twins

Cum e sa fii mama de gemeni. Despre naștere și primele luni alături de Eva și Sofia

Scriu aceasta postare din avion, ne întoarcem din vacanța de aproape trei săptămâni în Thailanda.

Eva și Sofia au acum 6 luni, 6 țări vizitate și 10 zboruri la activ 🙂

Despre călătoriile noastre în 4 voi detalia în alte articole, am făcut deja 3 călătorii prin România cu mașina, în Italia, Franța, Monaco, iar acum Asia 🙂

LE: am fost cu fetele și în Anglia și Bulgaria între timp 🙂

Avem câte ceva de povestit pe acest subiect. 🙂

Postarea aceasta vine cu ceva întârziere (5 luni!!), dar nu din cauza că e grea noua noastră viață si nu am avut deloc timp, nicidecum! Pur și simplu am așteptat să ne obișnuim un pic cu noua viață de părinți și să capătăm puțină experiență.

Despre sarcina cu gemeni am scris aici și iată că atunci speram să duc sarcina cât mai la termen, așa cum a și fost; am născut la 36 săptămâni și 6 zile, la limită, practic după 37 săptămâni, gemenii nu sunt considerați prematuri! Am născut la Maternitatea Polizu și aș mai naște o dată acolo! Decizia de a naște la o maternitate de stat a fost luată având în vedere sarcina atipică (gemelară), cu risc de naștere prematură.

Pentru această situație nu toate clinicile private sunt dotate cu o secție de neonatologie adecvată, iar Maternitatea Polizu este foarte pregătită din acest punct de vedere; tot aici lucrează și medicul ce a urmărit sarcina și cu care am născut, Dr Masoud Ahmad.

Evident, și diferența de preț de la “teoretic 0” vs costul unei nașteri gemelare la privat (peste 10. 000 lei) nu este de neglijat.:)

Am fost internată în săptămâna 35-a de sarcină. Am preferat sa fiu acolo, să fiu mai relaxată, ca atunci când va veni momentul să fiu deja în spital. Îmi aduc aminte ca sâmbăta seara, pe 1 Decembrie, Tudor m-a vizitat, în jur de ora 22.00 și eu i-am spus sa meargă liniștit acasa că sigur nu nasc 🙂

Ei bine, după câteva ore de la despărțire au început contracțiile. Fiind prima sarcină, oricât de mult am citit înainte, e un eveniment care te surprinde prin multe trăiri noi! De exemplu, nu eram sigură dacă am contracții false sau chiar nasc. Ma tot gândeam dacă sa îl sun pe Tudor, sa sun medicul, sa mai aștept 🙂 ? Ei bine, da, contracțiile de naștere dor, e o durere intensă în partea de jos ce vine din spate, de la coloană și nu le poți ignora. După vizita la camera de gardă și constatarea dilatației, m-au pregătit pentru nașterea prin cezariană (recomandata mai ales in cazul gemenilor), l-am sunat pe medic, pe Tudor ce a venit imediat după doar o oră de somn și a intrat să ma vadă înainte de marele moment. Am avut emoții, deși știam că va fi totul bine. A fost o echipa mare. La nașterea a 2 bebeluși, echipa este formată din 8-9 cadre medicale (medic primar, 2 medici secundari, anestezist, asistente, 2 neonatologi, 2 moașe). La tripleti sunt și mai mulți! După anestezie (rahie), nu am mai simțit nimic în partea inferioară a corpului, asistentele mă tot țineau de vorbă și în scurt timp am auzit primul scâncet! O puternică emoție m-a cuprins, am văzut cum a fost curățată și examinată alături și mi-a fost adusă întâi prima fetiță la piept, Sofia.

Mi-aș fi dorit atunci sa pot opri timpul în loc pe vecie! Am pupat-o și am mirosit pentru prima dată în viață cel mai plăcut și profund miros, acela de bebeluș! A urma așteptarea celui de-al doilea bebeluș, Eva, ce a ieșit destul de greu, după 5 minute, minute ce au părut ore în acel moment, deși am fost asigurata ca e totul în ordine.

Am avut mereu încredere in medicul meu și nu regret, nu mulți medici ar fi reușit ce a făcut el. O mare ușurare am simțit când am auzit și al doilea plânset și în sfârșit am avut-o la piept și pe Eva!Am fost binecuvântați cu 2 fetite sănătoase, născute la 2.670 și 2.500 kg, în dimineața zilei de 2 Decembrie 2018!

Am fost dusa YouTubela terapie intensivă unde am stat pana a doua zi dimineața, ceea ca a părut o veșnicie, mai ales din cauza durerilor îngrozitoare ce au apărut după ce efectul anesteziei a trecut. Acum, fiecare rezistă și suportă diferit durerea, dar mie această parte mi s-a părut cea mai grea, de la sarcina și până acum! Se adaugă la aceasta setea și o foame cruntă (neavând voie sa beau decât puțină apă), plus dorința și imposibilitatea de a fi lângă fete, timp în care doar Tudor a fost sa le vadă. Am fost forțată sa ma mișc, a durut tare, dar a trecut și a doua zi, încet- încet am putut sa ma dau jos din pat și am făcut câțiva pași. Am fost mutata apoi în rezerva privată, opțiune disponibila contra cost, acolo am stat alături de Tudor și de cele 2 bebelușe timp de 4 nopți. Condițiile bune, asistente drăguțe și o doamnă doctor neonatolog minunata ne-au ajutat și îndrumat în acele prime zile în spital. Deși a fost bine, abia așteptam să ajung cu ele acasă, în universul nostru confortabil. Am fost foarte stresată în legătură cu alăptarea pentru ca mi-am dorit foarte mult să le pot alăpta. Exista oricum o presiune mare generată de societate, familie, prieteni, iar viitoarea mama o simte cu siguranță din plin. Și deși e recomandat pentru sănătatea puiului tău sa alăptezi cât mai mult, dacă nu o vei face nu e de condamnat.

Am învățat odată cu noul statut de mama sa nu judec, sa nu condamn pe nimeni, căci fiecare își creste cum vrea și cum poate copilul și nu exista rețete universal valabile.

Eu în primele zile nu am putut alăpta, fetele au primit în maternitate lapte praf. Am stimulat lactația prin pompă, iar acasă, după 4-5 zile de la naștere a venit și laptele mult dorit. E bine sa citești și sa te informezi înainte, astfel vei fi pregătită pentru diferitele situații. Gemenele noastre erau atât de mici, nu puteau sa sugă foarte bine, am folosit lapte stors, în biberoane, alături de lapte praf ocazional. Nu a fost mereu ușor, câteodată apar probleme, dureri, atașare incorectă. Sunt momente când e greu, foarte obositor (mai ales la 2 sugari :)), când ai stari de anxietate, frustrare, extenuare, când simți ca doar asta faci, mai ales in cazul puseelor foarte dese, în primele luni. Acum, după 5 luni, mă bucur enorm că am reușit sa elimin rapid laptele praf, că alăptez 2 fetite și că alăptarea este acum o placere! Am fost norocoasă să nu întâmpin probleme și să fie bine!

La fel de norocoși am fost sa avem 2 fete sănătoase, fără nicio problemă de sănătate pana acum, fără colici (!!! Yey!!!), febră sau alte situații și iată că timpul a trecut lună după lună atât de repede, încât parca mai ieri nașteam 🙂

Imi sunt de un real ajutor Tudor, alături de mama mea, fără implicarea lor ar fi fost mult mai greu, asa că pot declara ca o concluzie în cazul nostru, că e absolut minunat sa fii mama de gemeni și că viata noastră abia acum a căpătat sens deplin!

Deși fiecare moment alături de Eva și Sofia este minunat, perioada aceasta când ele îmi zâmbesc, când râd, când simt ca avem o comunicare mult mai profundă, când deja se joacă și se descoperă împreună, când se rostogolesc și încearcă să mă cuprindă, mi se pare cea mai frumoasă, adevărata fericire! Nu există nimic mai frumos pe lume!Multe din lucrurile pe care credeam că o să le fac s-au schimbat pe parcurs, am făcut mereu cum ne-a spus instinctul și medicul/pediatrul și nu am dat greș. Este ceva natural în fiecare femeie, deși nu ai mai fost mamă, nu ai crescut bebeluși până acum, în momentul când apar, încet- încet realizezi ca e ceva înnăscut, că e totul natural, și, din instinct, știi cel mai bine ce trebuie făcut.

Așa am evoluat ca specie de când lumea, fără cursuri de parenting, ci natural, așa că recomand viitoarelor mame să fie liniștite, veți ști ce sa faceți și totul va fi bine.

In cazul tuturor copiilor, dar mai ales în cazul celor născuți înainte de termen, este recomandat ca măcar perioada aceea de până la termen, să fie cât mai aproape de părinți, sa fie mereu în brațe, ținuți la piept, în wrap sau marsupiu. Perioada aceasta se numește al patrulea trimestru, și e important ca trecerea de la confortul din burtica mamei către viața din exterior sa se facă cât mai blând cu putință.

Chiar din primele zile am purtat fetele în marsupiu, iar eu am dormit cu ele pe pieptul meu și încă o mai fac! Așa că, frumos amenajata camera a lor, cu pătuțuri, este încă goală și acum după 5 luni.

Din prima zi fetele au dormit în Babynest-ul Filibabba de la Adinish.com, a fost practic cel mai util și utilizat produs de la ei (deși avem și lenjerie la fel pentru pătuț), alături de centura postnatală Belly Bandit, ce ajuta la recuperarea de după naștere cu care am putut să revin la dimensiunile de dinainte de sarcină. Babynest-urile le-am luat în fiecare călătorie cu noi, inclusiv în Thailanda, puse într-o pungă de vidat; ocupă amândouă jumătate dintr-un troller de mână sau un rucsac mic.

Pentru ele a fost important, astfel oriunde s-au simțit în babynest ca acasă. Asa că, uneori, deși stiu ca e plăcerea mamelor amenajarea camerei, acest lucru poate fi amânat mult și bine!:)

Ne-au fost de mare ajutor în acest sens produsele de la HipHip.ro, folosim de la ei sistemele de purtare Marsupi și Manduca xt. Marsupi e foarte ușor de folosit și de tătici, Tudor îl preferă. E ideal vara și în principiu în primele luni.

Mie îmi place mai mult Manduca xt, e practic un sistem complet ce poate fi folosit și când copilul e mare și e ideal pentru alăptare. Cum fetele au fost născute iarna, la capitolul hăinuțe, pe lângă multe body și pijamale din bumbac necesare zi de zi, recomand C&A, H&M, Carter’s Oshkosh– abia lansat in Romania și cu hăinuțe super frumoase, Next, Pepco.

Insă când vine vorba de haine de exterior pentru iarnă vă recomand din suflet să investiți în produse mai puține și mai bune (și ceva mai scumpe), cum ar fi hainele din lână de la HipHip.ro. Am folosit un overall din lână fiartă ce ține cald la bebe, fără a fi nevoie să fie înfofolite în salopete voluminoase. Pe dedesubt am folosit body și pantaloni din lână cu mătase, ce sunt incredibil de fine și moi, nu e precum lâna aceea ce înțeapă, ce o purtam noi în copilărie. Cu doar câteva hăinuțe bune am îmbrăcat fetele toată iarna și primăvara, iar bluza/body 2 in 1 ManyMonths poate fi purtata aproape 1 an.

De asemenea, în excursia din Thailanda, unde au fost aproape 32 grade, au purtat și au fost perfecte hainele din muselina, bumbac organic și bambus din colecția de primăvară vara tot de la HipHip.ro.

După lungi căutări și recomandări de la alți părinți cu gemeni am ales căruciorul Bebetto 42 for two, în varianta 2 in 1 (landou și scaun sport) deoarece deja aveam și utilizam scoicile de mașină Joie cumpărate de la Bebebrands. Cu un adaptor special scoica poate fi pusă pe acest cărucior, în excursia din Franța am folosit acest sistem și am avut astfel cu noi scoicile și le-am utilizat în mașina închiriată. Când vine vorba de un cărucior pentru gemeni, am realizat că un compromis undeva va fi, la acesta fiind acela că nu stau copiii unul lângă altul să îi vezi bine, însă în sistemul trenuleț avantajele sunt ca poți încăpea pe orice usa de bloc, magazin, etc.

Bebetto 42 e foarte customizabil, durabil, solid, ușor de manevrat și comod. Il folosim insa destul de rar si ne gândim pe viitor să luăm și 2 carucioare din acelea sport, varianta travel (tip bagaj avion) ce ocupă puțin loc și sunt foarte usoare.

Un alt produs indispensabil sunt evident scutecele, din care e bine sa aveți stocuri cât mai mari. Noi comandam de pe EMAG, folosim Pampers, alături de șervețele umede; e practic căci le primești la usa 🙂

Ca sa știți, pentru cele două fetițe, folosim în medie 10-12 pampers pe zi, deci aproximativ 360 bucăți pe lună! 🙂 Folosim de asemenea și balansoarul Ingenuity, tot de la bebebrands.ro, ce recunosc că este mult mai util de când fetele au făcut 4 luni și acum, deoarece sunt mai interesate de jucăriile atârnate și le place leganatul în el. Mai ales când ai gemeni, este extrem de util un balansoar căci poți pune în el un bebeluș și te poți ocupa de celalalt între timp. Sau cumpărați două și aveți un pic de timp liber 🙂

Recent am descoperit balansoarul Leaf de la Nuna, care este practic un Ferrari al leaganelor, cu o mișcare asemănătoare unei frunze, ce arată bestial și susține până la 60 kg, deci poate fi mult timp utilizat. Vom lua două, așa mai apuc și eu să mă relaxez un pic 🙂

Restul lucrurilor necesare, pot fi cumpărate de la Bebetei, au mereu prețuri bune și găsești într-un singur loc tot ce îți trebuie. Am descoperit la ei o gama de produse de îngrijire bebe (gel spălare, ulei de corp, creme) foarte bune și accesibile la pret, se numește Bebello. Suntem foarte recunoscători pentru 2 fetițe sănătoase și foarte cuminți, alături de care reușim să călătorim în continuare și dorim astfel să inspirăm și alți părinți să călătorească cu copii.

Mulțumim pentru răbdarea de a fi citit acest articol!

Vă invităm să ne urmăriți călătoriile și viață în familie pe Facebook, Instagram și canalul de YouTube.

Vă îmbrățișam,

Tudor, Anda, Eva si Sofia!

4 Comments

 • Claudia

  Felicitări pentru fetite! Și eu sunt o mămică de gemeni – băieți de 16 luni, activi pana la cer și înapoi, care de pe la 6 luni nu au avut răbdare și s-au ridicat în picioare. Te apreciez ca ești sincera, și spui ca este ușor pt ca ai 2 ajutoare – soțul și mama ta. Pt mămicile de gemeni, ca mine, fără ajutor și cu un soț în corporație extrem de ocupat, vreau sa le spun ca e ok dacă sunt obosite, cu machiajul nefăcut și fără par coafat. E normal sa fie asa când ești cel puțin 10 ore singure cu 2 bebeluși, care vor amândoi în brate (pe mine m-au ajutat sistemele de purtare și am avut noroc ca ai mei au luat-o nesperat de repede în picioare), amândoi culcați (o perioada unu dormea pe mine și celalalt pe mana mea) sau cu 2 todlleri care aleargă toată ziua. Pt noi mame fără ajutor, vreau sa le spun ca știu e greu, epuizant (pe mine m-a ajutat sa le fac toate în același timp – adormit, mâncat, baie, tot), dar e extrem de Frumos. Viata cu gemeni nu e roz, e grea, dar Frumoasa. Și o zi buna e o zi în care seara nu am tricoul murdar.

  • Tudor Maxim

   Bună Claudia și mulțumesc frumos pentru comentariu. Ai perfecta dreptate, asa este. Îmi închipui și știu clar ca pentru mamele de gemeni fără ajutor extern este nu greu,ci foarte greu. Nici la noi nu este mereu roz, sa știi ca la un moment dat va urma o postare despre greutățile unei mame de gemeni. Uite, chiar acum, în excursie devine din ce în ce mai greu. Dacă până acum fetele dormeau non stop în mașină, acum nu mai dorm deloc și fac în tandem crize de plâns de somn. Și e sincer frustrant, mai ales când nu le pot liniști pe amândouă odată (in mașina). Seara, daca pana acum adormeau amândouă culcate la piept, acum doar una adoarme la san, cealata in marsupiu, și deci pe rand. Totuși, ce am povestit e ceea ce e în majoritatea timpului la noi, fetele fiind cuminți și neavând colici, boli, crize de plans decât foarte rar. Sunt câteva momente când e greu, dar poate sunt eu mai optimista și nu mi se par greutățile o generalizare și concluzie e vieții cu gemeni, ci frumusețea și bucuria. Cu drag, Anda.

 • Elena Dintoiu

  Felicitari pentru minunile voastre! Daca as fi avut doua fetite ar fi avut fix aceleasi nume ca cele alese de voi. La noi, povestea este astfel: in dec 2016, am facut FIV Ungaria. Reusit din prima, cu un singur embrion implantat. In august 2017 am nascut o minunatie de baietel de 3700 gr la 39 sapt si 2 zile. Partea interesanta abia acum urmeaza: in momentul de fata sunt insarcinata cu gemeni identici, baietei, sarcina obtinuta natural. Sunt in sapt 34. Ei au aprox 2 kg cu o dif de 100 gr intre ei. Slava Domnului ca am apucat asta vara sa facem o vacanta in Toscana in trei. Tare mi-e teama ca acum, cu trei prichindei plus un catel, va fi extrem de greu sa mai plecam cu pe undeva. Cu toate astea, sotul meu deja face planuri pentru vara lui 2021.

  • Tudor Maxim

   Wow, felicitări mămică fericita! Ce minunat! Ma bucur ca nu suntem singurii atunci, cum zicem noi glumind ca suntem o grămadă, cu catel și purcel după noi. Stați liniștiți, va fi bine și veți găsi un echilibru și în călătorii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.