De ce să alegi perioada de extrasezon pentru vacanţa ta
Lunile de vară, iulie și august în special, sunt perioadele cele mai aglomerate și cele mai scumpe mai peste tot în Europa.
Când aleg vacanțele din afara României prefer să merg în extrasezon.
Voi căuta să enumăr avantajele identificate de mine, dublate de câteva exemple din vacanță avută în luna octombrie,în Sardinia:
-vremea mai bună ca în România. Lunile mai și octombrie sunt luni ideale în multe locuri din Europa.
Grecia,Spania,sudul Franței,Italia,Turcia,Malta,Cipru.
Temperatura e numai bună,comparabilă cu o luna de vară din România. Astfel,
-îți prelungești vara. De ce să irosestile lunile puține de vară din România plecând în alte locuri în loc să te bucuri de mare,de munte, de Deltă în țara noastră?
-prețurile
De la prețul avionului, la cel al cazării, al mâncării,al distracției și al transportului
Un Wizzair a costat 30 de euro de persoană plus 10 euro bagajul
Cazarea într-un apartament a fost 16 euro pe zi (da, ați citit bine) în Isolă Rossa. Fiind puțini turiști am primit gratuit un upgrade, apartament cu vedere la mare
Mașina, un Fiat 500 foarte simpatic a fost 14 euro pe zi. E adevărat că l-am vA¢nat pe cA¢teva site-uri de rent a căr, dar a meritat din plin.
Mâncarea a fost cam 15 euro pe zi, buget ce a inclus și câteva reprize de cumpărături din supermarket și gătit.
-lipsa aglomerației
De ce ai vrea să te calci în picioare cu hoarde de turiști? În iulie și august majoritatea angajaților europeni au concedii și năvălesc în orice loc cu potențial turistic.
-spontaneitatea și diversitatea opțiunilor
Neavând a concura cu mulțimile de turiști pentru a rezerva din timp locuri la mese, bilete de transport sau nopți de cazare poți fi mult mai spontan în a alege pe loc activități pe care simți că ai vrea să le faci în acel moment. Pentru mine sună mult mai bine așa decât să urmez un program impus sau autoimpus.
Nefiind atât de mulți potențiali clienți poți alege mai bine, obține prețuri mai bune sau poți obține lucruri în plus cu aceiași bani.
-autenticitatea locurilor
Teritoriile vizitate fiind mult mai libere de ocupanții vremelnici moderni poți descoperi cu alți ochi locurile și oamenii.
Te poți apropia mai mult de ei. Pe ferrybotul ce face legătura între insula mare, Sardinia și o insuliță Madalena, am cunoscut o doamnă în vârstă ce avea un smartphone de peste 5 închi la care asculta muzică. Era așa veselă când în timp ce cântă încât i-am cerut voie o filmez. A acceptat. Am întrebat-o dacă așa veselă e tot timpul. Mi-a răspuns că pentru acest motiv s-a căsătorit soțul ei cu ea pentru că e tot timpul solară.Avea mulți prieteni români și îi plăcea muzică românească.
Într-o stație de autobuz din Alghero am cunoscut o doamnă care mergea la băi termale și care la telefon i se adresă nepotului sau cu multă căldură Amore di Nonna:)
Câteva impresii și recomandări pentru Sardinia:
-insula e probabil unul din cele mai sălbatice locuri din Europa.Cu toate acestea șoselele sunt impecabile și orice loc are un acces foarte bun. Combinația de relief muntos, cu vegetație mediteraneană, cu stânci maiestuoase, panorame speciale nenumărate panorame , marea de un albastru smarald fac Sardinia un loc unic. În zece minute treci de la mare la munți și în mijlocul pădurilor.
-nu știu dacă cineva are o evidența a curbelor din Sardinia, dar cu siguranță sunt printre cele mai multe din orice regiune din lume. Rar mai mult de 100 de metri fără o curbă strânsă ce ocoloseste diverse formațiuni de granit, materialul de bază al insulei. Nu este o insulă vulcanică ca Sicilia.
-Când s-a lansat cursă directă Wizz Air,Sardinia-România avionul se numea avionul badantelor, adică avionul îngrijitoarelor. Doar nu credeați că Wizz face această cursă pentru nenumărații turiști români ce vizitează insulă:)
-perioadă ideală de vizitat ar fi de două săptămâni dacă vrei să descoperi toată insulă. E totuși a două că mărime din Europa după Sicilia și într-o săptămâna poți descoperi doar o jumătate. Asta doar dacă ai o mașină închiriată, sistemul de transport public leagă doar orașele principale și în afara sezonului circulă foarte rar.
Din nordul Sardiniei se poate ajunge ușor în Corsica, fie pentru o vizită de o zi în Bonifacio, fie pentru o vizită mai lungă pe toată insula. Prețul feribotului Sardinia (din Santa Theresa)-Corsica e de 30 de euro dus-întors. Merită din plin, orașul e cocoțat pe stânci,e foarte cochet și de peste tot oferă panorame largi ale Mării Mediteraneene
-Merită să te rătăcești pe străduțele întortocheate pietonale din orășelele vechi de pe insulă.Totul e foarte bine întreținut, curăț, cochet.
-începeți ziua cu un cappucino delicios însoțit de un croissant proaspăt-cornetto con ciocolato:-)

One Comment
Pingback: