Newbie Parents of Twins

Bebe Organic. Ce hăinuțe poartă Eva și Sofia

Pfiu, am clipit o dată, de două ori și uite că fetele au aproape 10 luni. Exact cum îmi spunea toată lumea la început, că timpul trece foarte repede, am ajuns acum și eu să dau dreptate părinților mai cu vechime. Îmi doresc parcă să opresc timpul în loc, dar mă și bucur tare cu fiecare luna ce trece, kilogram și mărime in plus la haine. E asa ciudat cum îți dorești parcă și să crească și să rămâna bebelusi 🙂

În mai multe privințe pot spune că sfaturile primite la început de la alți părinți au fost bune și s-au adeverit. Însă cu siguranță am văzut pe pielea și buzunarul meu că da, copii cresc repede și ca vei avea hăinuțe pe care nu vor apuca să le poarte. Lucru care, auzit în timpul sarcinii și după mi se părea ireal și fals. Ei bine, da, am în dulap câteva hăinuțe noi nepurtate :). Erau mai de ‘strada’ și pana să fie ocazia sau vremea potrivită pentru ele, am descoperit că nu le mai vin :))

În timpul sarcinii, la fel ca majoritatea proaspetelelor mămici am întrat în febra cumpărăturilor de haine. Și fără cap sau cunoștințele de acum as spune am cumpărat câteva lucrușoare, deși am fost totuși temperata de Tudor și cât de cât rezonabila cu bugetul 🙂

Am avut câteva hăinuțe primite și mi-am dorit pentru început și seturi de hăinuțe noi, în special pentru primele luni (0-3) adică mărimea 50-56. Având gemeni, am cautat de asemenea și greu am găsit haine cât mai mici, pentru prematuri, existând și acest risc.

Cele mai mici hăinuțe avute au fost atunci luate de la H&M, au disponibile mărimea 48 și de la Primark din UK, aduse de o prietena.

Off, îmi aduc aminte și acum, șocul ce l-am avut cand a trebuit să îmbrac prima data fetele, la ieșirea din spital. Absolut nimic din ce aveam pregătit parca nu era bun, toate hainele erau prea mari!!, ele fiind născute la 2500 și 2670 kg și sub 48 cm. Înotau în haine și iarna fiind, speriați de frig am folosit o salopeta /overall de aceea pufoasa tare, crezând eu ca ține tare cald. A fost nevoie de puțin timp și de sfaturile unor prieteni până am descoperit, zic eu, hainele cu adevărat bune și potrivite pentru bebe și am învățat să cumpăr ce trebuie și mult mai chibzuit.

Revenind la primele săptămâni acasă, la început le-am ținut înfasate în pânză de bumbac, la fel ca în maternitate și ne-au fost de mare ajutor paturicile swaddle me. Asta cam 1 luna, apoi își tot scoteau mânuțele afara și am renunțat la ele. Legat de hăinuțe pentru prematuri, acum am descoperit un site ce are și aceste mărimi mici, le găsiți la www.bebeorganic.ro.

Cum Eva și Sofia s-au născut în Decembrie, într-o seara un prieten fiind în vizită și văzând “pufoaica” ne-a vorbit despre hainele din lana fiartă. Oarecum știam de ele, dar, la fel ca toată lumea probabil, i-am spus că mi se par scumpe și nu eram convinsă că sunt atât de călduroase. Ne-a asigurat că ei le folosesc, fiind și părinți cu copii călători și că după ce le voi încerca voi rămâne fan. Și exact asa a fost.

I-am descoperit inițial pe cei de la HipHip.ro căutând un sistem de purtare. Am avut întâi Marsupi apoi Manduca XT, cu ambele sisteme ne-am înțeles grozav și le folosim din prima săptămâna pana acum aproape zilnic! Sunt minunate și e grozav să porți copilasul la piept, Eva și Sofia dorm și se simt minunat în sistemul de purtare.

Mergând la boutique-ul HipHip din București am văzut și hăinuțele din lână. Wow. Nu înțeapă! Asta a fost prima mea reacție când am pus mana pe ele! Eram ferm convinsa, cu trauma din copilărie probabil a unor pulovere groase că lana înțeapă și nu e confortabila deloc, cu atât mai mult pentru un bebe mic.

Dacă sunteți ca mine, va recomand cu încredere sa mergeți să vedeți în magazin hainele. E cu totul altceva când le vezi și atingi. Eu m-am îndrăgostit pe loc și m-am convins că hainele din lana sunt produse foarte bune pentru bebeluși, copii și adulți.

Si uite asa am descoperit și noi roata și am schimbat salopeta pufoasă cu un overall din lână fiartă Disana (de fapt 2!!) mărimea 50/56. La HipHip.ro există numeroase branduri și diferite tipuri de haine. Pe blog la ei, în acest articol veți regăsi toate informațiile necesare despre hainele de lână. În principiu, ca un rezumat, idea de bază esta să existe straturi de haine, pe principiul layering. Un strat de bază din haine de lână mai subțire direct pe piele (primavara și toamna acesta a fost suficient pentru noi) care să absoarba transpiratia și să regleze temperatura corpului. Apoi, în funcție de temperatură, se mai adaugă un strat intermediar, un overall pufos și în cazurile extreme de vreme un al treilea strat de protecție pentru vânt și ploaie.

Noi am utilizat mereu stratul de baza și cand a fost frig un overall Disana din lână fiartă ce încorporează de fapt cele 2 straturi. Acesta are și manșete și botosei incorporati asa că nu a fost nevoie de altceva în plus și le-am purtat pe fete în overall toată iarna, din Decembrie pana în Martie!

Este un pic mai aspru decât lana fleece (pufoasa), însă are dublat bumbac în zona feței și deși e foarte călduros, materialul este în sine subțire, ceea ce e ideal pentru purtat în scoică și marsupiu. Am avut culoarea roșie, au fost perfecte și încă le mai vin la limita, dar am preferat sa trecem la o marime mai mare. De data aceasta am ales culori diferite 🙂 deoarece au atât de multe culori faine încât cu greu am ales 2, Curry și Lagoon. Pentru aceasta iarna, la HipHip.ro în noua colecție găsiți și pantalon sau salopeta separat, alaturi de jacheta, pantalonași bloomers, pulovere și pantaloni din lana merinos tricotati. Acum am luat și câte o pereche de salopete tricotate, mi s-au părut mai practice decât pantaloni simpli, fiind foarte buni ca strat intermediar sau doar ei când e frigut, cum e câteodată toamna, mai ales ca în Noiembrie noi vom merge cu fetele în Boston, USA și va fi un pic chilly 🙂

Pe lângă salopete, hainele pentru stratul de baza au fost dragoste la prima vedere și atingere pentru mine. Format din pantaloni super comozi și body acestea sunt foarte moi și plăcute la atingere, sunt din lână merinos și mătase, absolut geniale! Body, evident, mărimea 50/56 in prima luna a fost măricel , dar fiind lână și textura ticotata, spre deosebire de un body din bumbac, este elastic în mod natural, chiar și lejer se mulează pe corp iar când e la limita, se lărgește destul de mult. E drept ca nu am cele mai grase fete și nici nu s-au dezvoltat extraordinar de repede, dar au purtat același body de la câteva luni de când l-am luat și pana acum ! Acum am luat câteva culori noi, de la Cosilana și zic eu suntem pregătiți pentru călătorii! Și da, am folosit lână și primăvara și vara și pe răcoare și la soare și în casa și la somn și pe stradă, sunt de departe cele mai purtate și versatile haine ce le avem! Dacă mă gândesc acum la costuri e clar un produs cu un raport preț calitate excelent și fiind utilizat mult timp chiar merita efortul achiziției inițiale.

Un produs iarăși foarte bun e acest body Manymonts, care e de fapt și body și bluza și are și diferite mărimi. Noi am avut iarna trecuta portocaliu, mărimea 50 /56, este un pic mai grosut, atunci fetele îl purtau cu manșetele îndoite complet și la primii năsturei. Acum, la 9 luni, le vine bine și îl purtam la al doilea rand de capse, fiind material ribbed, acesta se intinde și mi se pare un produs foarte ok ca și raport preț /calitate având în vedere versatilitatea lui.

E clar că am devenit mare iubitoare a hainelor de lână. Singurele inconveniente ar fi prețul, sunt mai scumpe decât hainele normale de iarnă, dar părerea mea este că merita și îngrijirea speciala căci se spală de mana cu detergent special, dar destul de rar, lâna se curata singura și doar o aerisire e suficienta de multe ori. Așadar, pentru Eva și Sofia aceste hainute au fost și sunt foarte bune și dupa 9 luni de purtare și utilizare sunt ferm convinsă că iși merită prețul și le recomand cu mare drag, asa cum și mie mi-au fost recomandate și bine a fost!

Tot la HipHip găsiți și haine din materiale naturale, din bumbac organic, bambus și muselina. Și acestea sunt grozave, iar pentru copilașii cu dermatita atopica sunt nenumărate opțiuni de haine de iarna cu bambus, bumbac și lana la fel de bune. Pentru vara am folosit și noi aceste haine și au proprietăți minunate, sunt extraordinare pentru pielea bebelușului. Daca doriți paturici de muselina, la LushiLush gasiți mununatii de seturi ideale și pentru cadouri .

Cum în următoarea călătorie programata în SUA vom calatori pe toată coasta de Est, de la Nord unde va fi toamna și frig pana în Sud, în Florida unde vom da de cald, e clar că voi avea o adevărată provocare în a face bagajul fetelelor, mai ales ca am ales sa avem doar bagaje de mana! Ăsta da challenge! Asa că variata de hăinuțe puține și bune, compusa din hainele de lână și apoi cele de vară din bumbac, muselina și bumbac organic sunt pentru noi varianta ideala! Pentru călătorii, când bebe sta mai mult în scoică sau Marsupi sau când vremea poate fi schimbătoare, hainele din materiale naturale sunt perfecte.

Legat de bumbac, aici este o alta discuție. E important să avem grija de pielea bebelușului încă din prima zi și e normal ca mame să ne dorim tot ce e mai bun pentru puii nostri. Am studiat un pic problema și vreau să împartasesc cu voi ce am aflat legat de acest subiect.

“Poate că nu e un fapt foarte cunoscut, însă industria modei se dovedește astăzi extrem de periculoasă pentru mediul înconjurător, plasându-se pe un foarte primejdios loc 2 într-un top al nocivității, fiind depășită doar de industria combustibililor fosili. ”

“Nu mai e un secret că România a fost împânzită în ultimii ani de articole vestimentare de proastă calitate din țări cu un lung istoric în acest domeniu. De altfel, cifrele oficiale ale comisarilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vorbesc de la sine: aproape 80% dintre aceste haine conțin cel puțin o substanță toxică cu potențial dăunător pentru sănătatea copiilor și a adulților deopotrivă. “(Sursa Iya.ro)

Ajungem astfel la prima dintre cele două întrebări esențiale: „Cum pot hainele să fie toxice?”. Chiar așa. La urma urmei, nu le ingerăm, nu ne jucăm cu ele și avem grijă să le curățăm nu doar dacă se murdăresc ci conștient, mantric aproape, la intervale regulate de timp care au ajuns să facă deja parte din tabieturile noastre săptămânale. Ei bine, chiar dacă pare improbabil, majoritatea hainelor conțin textile nesănătoase. Între ele putem aminti binecunoscutul polyester, un polimer sintetic care are în compoziția sa esteri (compuși chimici, derivați ai acizilor carboxilici), rayonul, o pastă de lemn reciclat tratată aproape exclusiv cu sodă caustică sau chiar amoniac (da, amoniac), nylonul, polimer sintetic termoplastic, folosit din 1938 pentru realizarea periuțelor de dinți, din 1940 pentru conceperea ciorapilor de damă și a parașutelor și în prezent, pe lângă haine, pentru frânghii și perii dure. Pe lângă acestea, acetatul, în fapt celuloză supusă prelucrării chimice și acrylul, vopsea care conține în general compusul numit „polycrylonitril”, factor cancerigen, completează o listă a materialelor periculoase în mod direct pentru organism, cu mențiunea că dăunătorii din acestea pot acționa mult mai rapid și mai periculos în cazul copiilor, dat fiind faptul că sistemul imunitar al acestora nu este încă format în întregime.” (Sursa Iya.ro)

img_20190922_144028_8551935533346886047041.jpg

img_20190922_144135_8081971777908104360107.jpg

“Nu doar materialele cu impact direct toxic trebuie însă avute în vedere. Materialele considerate „sănătoase” precum bumbacul, inul, vâscoza sau lâna, lipsite însă de caracteristicile etice sau eco pot atrage la rândul lor probleme de sănătate, în special în cazul celor mici și asta pentru că pot fi tratate chimic. Spre exemplu, pentru creșterea unei singure culturi de bumbac se folosesc în general 5-6 runde de pesticide ceea ce echivalează cu aproximativ o cană de substanțe dăunătoare/tricou sau cămașă. De asemenea, simpla finisare a unui obiect vestimentar, trecut deja prin toate celelalte stadii de pre-producție și producție poate atrage după sine o nouă rundă de adăugare a produse dăunătoare sau a unor compuși chimici, cel mai cunoscut exemplu fiind cel al soluțiilor antifungice.”( Sursa: Iya.ro)

“La ce ar trebui să fim atenți? În primul rând la materialele folosite. Fiecare articol vestimentar realizat din materiale organice trebuie să vină „la pachet” cu un certificat eco. Mai apoi ar trebui să ne intereseze modul în care a fost fabricat un produs. Dincolo de calitatea și siguranța materialelor, ar trebui să ne pese de siguranța celor care le creează pentru noi. ”Fair-trade”-ul nu e însă o caracteristică exclusiv din zona de fashion, ea apare în orice industrie și reprezintă asigurarea faptului că persoanele care creează un produs pentru consum o fac în condiții de muncă decentă, munca lor fiind de asemenea remunerată corect. În fapt, exact ceea ce ne dorim și noi de la viața noastră profesională, indiferent de domeniul în care am activa. Colecțiile în serie mică sau cele hand-made ar trebui să ne intereseze de asemenea. Dincolo de apropierea de unicitate intervine și garanția unor produse realizate fără nevoia de pesticide sau de excese de altă natură. În cazul în care suferim de diverse afecțiuni ale pielii, precum dermatita sau sensibilitate excesivă (dar nu numai), ar trebui să ne îndreptăm atenția asupra etichetelor de tip „antialergenic” iar dacă ne dorim să sprijinim comunitățile locale, nu trebuie decât să optăm pentru etichetele „made in” care să se potrivească cu țara din care provenim.”

„Ce ar trebui să facem în aceste cazuri?” devine astfel o întrebare esențială. Sigur, alegerea strict a articolelor vestimentare realizate 100% organic e un răspuns ușor și unul în care cred cu tarie. În principiu, soluția este să cumpărăm mai puțin și să alegem cu grijă hainele pe care le achiziționăm, din materiale naturale, cum ar fi inul, cânepa, bumbacul organic, bambusul, mătasea sau lâna.

Iya este un brand ce comercializeaza haine din materiale organice sau biodegradabile, provenite din resurse regenerabile, propunând de asemenea un sistem inovator de „buyback” ce îl consider foarte interesant. Astfel, oferă posibilitatea de a răscumpăra fiecare produs pe care îl vind, la un preț între 10% și 50% din valoarea originală. Mai multe detalii aici.

La Iya gasiti hainute pentru bebe si copii de la Sense Organics, Frugi, Finn&Emma , asa ca aveti de unde alege. De asemenea, au multe haine pentru gravide si mamici și tare mi-ar fi plăcut să stiu de ei cand am fost eu insarcinată și să fac cumparaturi smart. Pe atunci am cumparat haine largi, care sa imi vină, fară să mă gandesc și la perioada de după, la hainele pentru alăptare. Aici gasiti o selectie intreaga de haine foarte dragute pentru gravide și mamici.

img_20190922_144255_8592068258235357221760.jpg

img_20190922_144135_8081971777908104360107.jpg

Dar ce este totusi bumbacul organic?

Este bumbacul cultivat după standardele agriculturii ecologice, adică pe pământ curat, fără chimicale de minim trei ani de zile, cultivat din semințe netratate chimic și nemodificate genetic, ajutat să crească cu îngrășământ organic și întreținut prin metode manuale sau mecanice. Inclusiv după recoltarea lui, bumbacul organic nu va fi albit cu înălbitor și va fi colorat cu vopseluri pe bază de apă, fără metale grele sau reziduuri de petrol.

Bumbacul organic este cel mai potrivit material pentru a fi folosit pentru bebeluși și copii mici, fiind cel mai inofensiv material cu care pot intra ei în contact. Poate fi integrat în tot felul de produse realizate în mod convențional, începând cu așternuturile și pansamentele din saloanele de naștere, până la hăinuțe, pături, scutece și prosoape.

Bumbacul organic este moale, non-alergic si non-iritativ si de aceea hainutele din acest material sunt mai moi si placute la atingere fata de cele din bumbac standard.

Hainuțele din bumbac organic au toate certificarea GOTS, ceea ce este o garantie a respectarii standardelor agriculturii ecologice. Producatorii sunt verificati pentru a respecta promisiunile trecute pe etichete. Pe toate hainutele din bumbac organic certificat, apare sigla verde GOTS.

Un alt brand foarte drag mie, mai ales ca este tot al unei mamici , este BebeOrganic.ro

Bebe Organic este un magazin online cu hainute din bumbac organic și lană, toate certificate GOTS pentru prematuri, nou-nascuti si copilasi pana la 4 ani. Au hainute foarte dragute, colorate,vesele cu modele diverse, rochite si tot ce iti poti dori. Dupa ce au testat hainutele din lana si matase pentru copilasii mici si au avut o reactie foarte buna, au adus o mica selectie si pentru copii pana la 10 ani, pe care le gasiti in sectiunea LANA. La ei gasiti haine de la Serendipity Organics ( Bluza micii printese urbane e preferata noastra ) – este un brand scandinav care are printre cele mai fine materiale, modele elegante, certificare GOTS pentru bumbacul organic. People Wear Organic – lucreaza cu bumbac organic, lana organica și au si accesorii – ciorapeii cu buline, caciulite, sosete.

Pe langa hainute, la Bebe Organic gasiti jucarii din materiale naturale – cauciuc natural, lemn sau bumbac organic, jucarii certificate si testat pentru copii, inca de la nastere. Cele de la Oli&Carol – un brand spaniol de jucarii, sunt lucrate manual, vopsite cu pigmenti naturali si sigilate ca apa sa nu patrunda in interior si sa nu faca mucegai. In colectia jucariilor de dentitie mai exista si alte fructe si legume : banana, pepene, kale, avocado, morcovel. Noi avem barcuta si brocoli si sunt foarte iubite de Eva si Sofia, mai ales acum ca ies dintisorii 🙂

Avem evident si haine din bumbac ne-organic , mai cumpar de la H&M, Zara, C&A si Carter’s (pijamalele lor cu fermoar sunt grozave). Mai ales acum de cand am inceput diversificarea, multe din acestea se pătează iremediabil cu fructe și legume 🙂

De asemenea, am ajuns la concluzia că mereu va prima confortul. De aceea, le imbrac pe fetițe mai mult în body și pantaloni decat în rochițe. Avem și frumuseți de rochițe dar cel putin pentru bebe nu mi se par ideale, mereu se ridica si nu ofera aceeasi libertate de mișcare. Pentru jucarii, este aceeasi discutie. Cumva , si casa noastra a devenit plina de jucarii!! Insa prefer jucariile de lemn, la Catenlunășinstele gasiti jucarii din lemn extraordinar de frumoase, iar pentru excuriile cu masina sau alte situatii, carticica senzoriala cu activitați de la Mukibooks e ideala.

Da, nici nu mă gandeam să pot scrie atat de mult despre hainute de copii, insă am considerat necesar acest lucru, caci si eu mi-as fi dorit sa stiu mai din timp toate aceste lucruri. Poate asa as fi fost mai chibzuita si as fi cumparat mai cu cap ,mai inteligent si in primul rand, mai bun pentru bebe. E bine sa cumparam mai putine lucruri si mai bune. Este un principiu de viata extrem de sanatos, mai ales pentru o mamica de gemeni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.