Destinations,  Vietnam

Cu ce este diferit Vietnamul de România?

 

Ho_chi_minh_Vientam (220)Ca să  răspund unor temeri mai “conservatoare” legate de  sărăcia, mizeria si arhaismul Asiei şi a Vietnamului am ales aleatoriu câteva aspecte care pun într-o lumină mai bună Vietnamul în comparaţie cu România. Am tratat aici doar anumite aspecte pozitive, nu este o listă completă cu avantaje şi dezavantaje.

Acesta este episodul final Vietnam, ce rezumă articolele scrise despre această țară minunată: http://www.tudormaxim.ro/category/vietnam

1. Curațenia și igiena
La unele băi publice trebuie sa te descalti si simţi că intri într-o sufragerie, nu intr-o toaletă.
Fiecare toaleta, chiar si cele de pe plaja, de pe vapor sau cele mai modeste din mediul rural au lângă vasul de toaletă un duş pentru a spala usor wc-ul si pentru a menţine curat spaţiul.
In toate cele 3 săptămâni de călătorie prin multe locuri din Vietnam nu am văzut o toaletă murdară câtuşi de puţin.

 

Acordă o importanţă specială picioarelor, admiţând că sunt cele mai apropiateinsula_phu_quoc_Vietnam  (282) de pământ, de aceea se descalţă la intrarea în case şi îşi menţin picioarele curate.

2. Mediu rural mai dezvoltat
O bună parte din case sunt mai curate şi mai îngrijite decât casele noastre de la ţarã.
Am fost de multe ori prin satele româneşti şi am remarcat mai ales în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Bărăgan sărăcie foarte mare. Mă întreb daca ai nevoie însă de mulţi bani pentru a-ţi menţine curtea ordonată şi curată…
In Vietnam destul de multe case au gresie pe jos, sufragerie cu fotolii, televizor sau chiar plasme.
Chiar şi la casele mai modeste toata lumea se descalţă la intrare şi menţin curăţenie in casă şi în afara acesteia.

3. Foarte întreprinzatori şi plini de iniţiativăDalat_Vietnam (118)
Desi au venituri mici nu stau sa-si plângă de milă sau să-şi înece amarul într-o crâşmă.
Aproape toţi au câte o activitate.
O căsuţă pentru turişti, un chioșculeț în faţa casei în care vând diverse, o sufragerie transformată în magazin, cateva coşuri in spate din care vând fructe sau orice altceva produc acasã, o mică bucătărie cu măsuţe la care ofera mâncare amatorilor.
Rar resimti atmosfera de letargie de la noi de la ţară. Ei sunt tot timpul in mişcare, fie ca prestează diverse activitati, fie că ii vezi la muncă în câmpurile verzi de orez.

4. Foarte orientati catre turism si catre indeplinirea dorintelor calatorilor
Sunt vietnamezi care alearga efectiv in calea clientilor pentru a-i face sa aleaga micul lor restaurant si nu al concurentei.
Se straduiesc sa te facă sa te simţi bine şi de cele mai multe ori o fac cu zâmbetul pe buze.
Si-au valorificat foarte bine tot ce au pentru a deveni interesanţi  pentru vizitatori.

5. Foarte mobili
Probabil fara exceptie toti au scuter si/sau bicicleta. Se deplaseaza oriunde vor rapid si transporta toti ce iti poti imagina pe scutere. Am vazut si 3 porci mari pe scuter transportati, sute de kilograme de banane, tablouri, geamuri, cate 2 copii plus parinti etc

6. Siguranţa
In orice sătuc, orăşel sau oras mare ne-am simţit în deplină siguranţă, fie că  era ziuă  sau noapte. Agresivitatea de orice fel sau comportamentul violent sunt aproape inexistente. Am văzut foarte puţini oameni beţi. Lucru pe care nu l-aş putea spune întotdeauna despre Romania unde în anumite oraşe sau sate sunt suficient de multe persoane recalcitrante, dornice de ceartă.

7.Transportul
Surprinzator, dar si aici stau  foarte bine. Pentru rutele de 6-10 ore au autocare noi, cu locuri de dormit, cu scaune ce se rabatează aproape complet. Poţi dormi aproape la fel de confortabil ca la cuşetă. In preţ  intră tot timpul servetel umed şi o apă rece.
La intrare te descalţi şi iei într-o pungă încălţămintea. Câteodată exagerează cu aerul  conditionat si cu muzica “pop” vietnameză: )

8.Raport calitate preţ
Pentru orice, de la mâncare, la cazare, la sucuri naturale, distracţie,  închiriere scuter, transport primesti foarte multă valoare pentu puţini bani.

 

Mergeţi în Vietnam să vă convingeţi singuri şi să completaţi lista aceasta!

Pentru optiuni de cazare ieftină vă recomand: Booking, Agoda,Hostelbookers sau Airbnb.
Pentru zboruri convenabile verificati
Skyscanner, Wizz
Cumparaturi de pregătire pe
Emag.ro sau Amazon

2 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.