Cuba,  Destinations

Cât am cheltuit  în trei săptămâni de călătorie în Cuba

Cuba a fost un vis devenit realitate. Ne doream de mult timp sa vizităm această insulă.
Am stat trei săptămâni în Cuba și recomandăm tuturor să o viziteze, măcar pentru o săptămână dacă nu se poate mai mult.
Inițial ne-am fi dorit sa exploram toată insula, să ajungem până în cel mai estic punct, Santiago de Cuba și Baracoa, dar traseul nostru a fost întrerupt de decizia de a sărbători Anul Nou în Havana, iar ulterior ar fi fost prea pe repede înainte și obositor drumul pana în Santiago de Cuba.

Distanțele în Cuba sunt uriașe, iar timpul de deplasare poate fi îndelungat.

Am scris in detaliu despre traseul nostru in acest articol

Ne-a reamintit de perioada comunismului, multe lucruri nu ne-au fost prea străine. Eu aveam 6 ani la revoluție iar Tudor 7 și ce îmi aduc cu siguranță aminte acum sunt acele cartele pe care le foloseam să cumpăram pâine și ouă , sticlele”de sticla ” pentru lapte și cozile interminabile.

Plus, greutatea cu care se găseau anumite lucruri și pe care le puteai avea în funcție de relații. Surpriză, în Cuba este la fel! De la cozi până la oferta limitată din magazine și piețe.

Ne-au adus un zâmbet pe buze cozile la magazine si la bănci. Cine ajunge ultimul la rând strigă ” último ” pentru a afla cine este în fața lui. Nu stau neapărat aliniați, dar fiecare își știe și respectă rândul. Recunosc, dupa 10 minute de stat la coadă la Banca pentru a schimba bani am renunțat! Generația noastră cred ca stă prost la capitolul răbdare 🙂

Asa că, legat de bani,din experiență ,recomandăm să veniți cu Cash euro și schimbați oriunde aveți ocazia, diferentele de curs nu sunt asa mari și puteți sta și jumătate de ora la coadă în alt loc. Există și bancomate. Nu am folosit, dar sunt dese în Havana, exista în Vignales, Trinidad si orașele mai mari. Puteți schimba euro în Cuc, când am fost noi(decembrie 2017)cursul era de 1.24 cuc pentru 1€. Tot la banca puteți schimba și câțiva cuc in moneda națională (cup) 1cuc=24cup. Noi am folosit mult aceasta moneda, teoretic utilizata doar de localnici pentru a plăti mâncare pe strada, la autobuz etc


Gazda noastră din Havana, alături de care am și sărbătorit anul nou!

Dacă nu aveți cont încă pe Airbnb primiți 42 de dolari reducere la prima călătorie aici

Tineri cubanezi într-un parc cu semnal și conexiune la internet

În Cuba, trebuie sa încercați un cocktail cu Rom Havana, cum ar fi Mojito, Daiquiri și aici în poza, Cubanito

Piața publică, unde poți cumpăra fructe și legume cu CUP(moneda națională) la prețuri simbolice

Imagine dintr-o farmacie. Nu este voie sa făci poze:)

Au doar strictul necesar, au și antibiotice, dar nimic mai complex. Dacă vizitați Cuba luați la voi toate medicamentele de care aveți nevoie

Un restaurant cu mâncare bună și prețuri și mai bune! Cam acesta este prețul corect pentru mâncare în Havana în locurile neturistice. Mâncarea a fost delicioasa! Ex. Bistec de cerdo =friptura de porc /ceafa +orez+salata=50cuc=1.88$=7 ron.

Acelasi fel de mâncare la un restaurant ce are preturi in cuc costa aproximativ 7$=26ron

Restaurant recomandat în Vignales, unde am mâncat in fiecare zi micul dejun cu 2.5 cuc /persoana.

Mic dejun la casa particulara

Scuter închiriat în Vignales, de obicei 20-25 cuc/zi. Dacă îl închiriezi mai multe zile prețul este de 18 cuc/zi

Mai scump decât în Asia, dar îți permite să ajungi în locuri unice, unde nu circula absolut nimic 🙂

Asa arata oferta dintr-un magazin în unele orașe, aceasta poza este făcută în Remedios

Terasa și vederea de la cazarea noastră din Sancti Spiritus, 15-20cuc/noapte camera dubla cu baie

Seara de muzica la Casa dela Trova, Sancti Spiritus

Un sandwich foarte bun costa între 7 și 10 CUP =0.14 RON!

CÂT AM CHELTUIT ÎN CUBA?

Urmând itinerarul descris mai sus, pentru 3 săptămâni în Cuba am cheltuit un total de 1125 euro (1282 cuc) doua persoane.

Făcând un mic calcul reiese 24.4€ pe zi de persoana!

1 125 euro / 23 zile =48.9 euro zi /2=24.4 euro /zi/persoana

În

decembrie 2017 cursul era de 1 cuc pentru 1

$.

Cheltuielile pe categorii :

  • transport in Cuba =265 cuc (include 120cuc închiriere scooter)
  • Cazare =360 cuc (360 /23 nopți =15.65 cuc noapte pentru 2 persoane )
  • mancare+băuturi = 651 cuc (651/23= 28.3 cuc /2=14.15zi/persoana)
  • 40 cuc diverse ( dentist)
  • 95 cuc experiente (diving Maria la gorda)
  • 20 cuc internet
  • 51 cuc suveniruri /shopping

Menționăm ca am stat cazati la case particulare și de multe ori am folosit Airbnb pentru a rezerva, dar în medie o camera dublă cu baie proprie costă între 15-20 cuc($) noapte. Desigur exista și hoteluri și resorturi all inclusive, dar pentru noi aceasta opțiune a fost perfecta. Am fost mulțumiți de conditii, camerele sunt foarte curate, cu baie, frigider cu băuturi(apa, bere, suc, rom) dar cu toate acestea, sa te odihnești în Cuba este destul de greu, din cauza zgomotului. Mașini, oameni vorbind, cocoși sau câini ce latră, muzica, etc. În cele trei săptămâni de Cuba numărăm pe degetele de la o mana nopțile cu somn liniștit 🙂 Cuba este plina de viață!

Legat de mâncare, există toate opțiunile posibile și nu credem ca lipsește ceva, deși în magazine oferta este foarte limitată. La restaurantele cu prețuri turistice (10-15 cuc/ fel principal) oferta este variată, de la pește, langosta, creveți, pui, porc, vita, paste, pizza, etc

Poți manca cam tot ce îți dorești. De asemenea, la paladar (restaurant particular) oferta este la fel de bogată, câteodată la același preț, dar poți găsi și opțiuni mai accesibile. Am întâlnit unele restaurante paladar, destul de scumpe, însemnând un fel de mâncare la 10-20cuc ($) în care puteai mânca de la prosciutto, parmezan,brânză, măsline la aperitiv, până la feluri principale delicioase cu pește, creveți, vită, alături de nenumărate opțiuni de vin, și orice bautură din lume. De asemenea se mănâncă foarte bine la gazde acasă, iar prețurile sunt trase la indigo în toată țara: mic dejun 5 cuc, cina 10 cuc. Am încercat toate opțiunile, iar când e vorba de masa principala, la restaurantele de stat, cele ce au preturi pentru localnici, în pesos, oferta este cam aceeași. Poți manca același fel de carne sau peste cu orez și salata la un preț de 24 ori mai ieftin!! Am mâncat în locurile unde mănâncă localnicii de fiecare data când am putut.

Legat de snacks, adică ” peso food” sunt chioșcuri sau locuri cu street food ce vând de obicei pizza și sandwich-uri cu șuncă și branza și care costa câțiva pesos locali. Enorm de puțin dacă transformam în lei sau dacă comparam cu aceleași opțiuni în cuc, de 25 ori mai scump. Mâncarea este ok, nu am avut probleme de sănătate deloc.

Apa este foarte scumpa deoarece doar turiștii o cumpăra. În majoritatea locurilor costa 2 cuc /2l si este o adevărată aventura sa o găsești. Magazinele au rafturi pline de rom, dar nu vând apa. Apa este cumpărată de gazde și vând celor căzati la suprapreț. Localnicii consuma cantități industriale de suc dulce și cu acid sau apa filtrata acasă.

Berea costa 1 CUC iar cocktail-urile 2-3 cuc si am preferat sa punem bugetul comun la mâncare și bautură, nu ne-am reținut deloc de la mojito și daiquiri :)) Aici chiar nu avem multe sfaturi, în unele locuri exista happy hour, dar în majoritatea locurilor un cocktail este 3$. Cel mai bun a fost la Fábrica de arte Cubana in Havana, Daiquiri de mango, 5cuc! Atât de bun încât am luat 3 🥂🍸🍸

Transportul poate fi, la fel ca și restul categoriilor, ori foarte scump, ori foarte ieftin. Depinde cât de mult te grăbești, cât ești de flexibil și cât de mult ții la comfort.

Autobuzul turistic Viazul era de cele mai multe ori aglomerat și pur și simplu nu am găsit bilete. Din Varadero pana in Santa Clara de exemplu, nemaifiind locuri la autocarul Viazul ce costa 11 cuc/persoana, singura opțiune a fost un taxi privat pentru care am plătit 30 cuc /persoana.

De la Santa Clara la Sancti Spiritus am mers cu o camioneta cu localnici la un preț de mai puțin de 1 CUC ($). Trenul a costat 1$ în comparație cu autocarul sau taxi colectiv ce ar fi costat 20 cuc.

Ca si concluzie, Cuba poate fi și scumpă, dar și cea mai ieftină țară din lume în același timp, depinde foarte mult de bugetul fiecăruia și cât și cum își dorește să cheltuiască.

Noi am cheltuit mai puțin pe mâncare și transport și mai mult pe experiente și pe distracție. Per total nu ne-a lipsit nimic și vrem să vă arătăm ca se poate călători și cheltuind 25 euro pe zi o persoana. Am călătorit fără sa ne lipsească nimic, am dormit în condiții foarte bune, am mâncat pe saturate tot ce ne-am dorit,(dar nu lobster in fiecare zi :)) am făcut diving, am băut multe cocktail-uri. Deci se poate și asa.

Vă invităm să urmariți si video-uri-le nostre zilnice din călătoria de 3 săptămâni în Cuba

aici.

Călătorii plăcute!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.